Превишаването на нормите на фините прахови частици се дължи предимно на

...
Превишаването на нормите на фините прахови частици се дължи предимно на
Коментари Харесай

Битовото отопление и транспортът са основните замърсители на въздуха

Превишаването на нормите на фините прахови частици се дължи най-вече на битовото отопление и превоза. Това съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на петъчния парламентарен надзор. Той отговори на въпрос на Стефан Шилев, народен представител от ГЕРБ-СДС, по отношение на нормативни пропуски, затрудняващи постигането на условията за качеството на атмосферния въздух.

Сандов обясни, че българското законодателство е синхронизирано с европейското, само че против страната ни има наказателна процедура поради неизпълнението на съответните условия. Министърът уточни, че индустриалните действия и съществуването на кариери също способстват за утежняване качеството на въздуха. По думите му, налице е и трансгранично замърсяване - натурален транспорт на ФПЧ до България от прилежащи страни.

Министерство на околната среда и водите води целенасочена политика за построяването на принадлежности за използването на ограничения на национално равнище за подкрепяне на общините, увери Сандов. Той означи, че част от ограниченията по Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух са довели до въвеждането на условия за качеството на твърдите горива, въглища и брикети за битово отопление, засилен надзор върху дървесината за битово отопление, основаване на опцията общините да лимитират използването на избрани типове отоплителни уреди и други Министърът уточни и въвеждането на нискоемисионни зони като друга опция за ограничение на ФПЧ.

Сандов отговори и на въпрос на Зорница Стратиева и Александър Дунчев от " Продължаваме промяната " за отстрела на диви кози в Националния парк " Централен Балкан " в края на октомври предходната година. Сандов удостовери, че на мястото е видян хеликоптер, в който са се качили двама маскирани, с главите на убитите животни. Прокуратурата не е довършила инспекцията, стана известно от думите му. И към сегашния миг няма информация кои са били бракониерите и чий е бил хеликоптерът. Изградена е скица против бракониерството. Предстоят и срещи с наемателите и притежателите на хижи в региона на парка, с цел да се избегне настаняването на възможни бракониери, сподели Сандов.

" Какво е удоволствието от това да отидеш с хеликоптер в народен парк и да отстреляш животни, по-късно да взимаш титли от тях? Не го разбирам ", разяснява министърът. Той изрази поддръжката си за увеличение на заплатите на рейнджърите в националните паркове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР